Ünnepélyes keretek között elindult a CODE VDIC projekt

Ünnepélyes keretek között elindult a CODE VDIC projekt

A Közös Technikai Titkárság négy részt vevő országban 2019. augusztus 28–29-én szervezte a szerződés-aláírási ünnepségek sorozatát 10 olyan határokon átnyúló együttműködési projektre, amelyek végrehajtását 2019. szeptember 1-jén kezdték meg. A 10 projektet odaítélték, összesen 8,4 millió EUR összegű EU-támogatással. a 2. pályázati felhívás keretében, a program öt prioritása szerint.

Kassában két támogatási szerződést írtak alá a fő kedvezményezettek.

A „Helyreállítsd a közös történelem és a kulturális örökség” projektet 944 589 eurós EU-támogatással 36 hónap alatt a „Gót útjának gyöngyszeme” civil szervezet hajtja végre, Mukachevo görög katolikus eparchiájával együttműködve. A projekt partnerei rekonstruálják és helyreállítják a régió két jelentős műemlékét: a Kassai Szent Urbánus-torony és az Uzghorodi görög-katolikus székesegyház.

A „know-how átadása és a cisztás fibrózis központ létrehozása az ivanói Frankivszki térség cisztás fibrózisban szenvedő betegek jobb ellátásának biztosítása érdekében” projektet 258 817 euró EU-támogatással 368 hónap alatt hajtja végre a szlovák cisztás fibrózis szövetség partnerség az Ivano-Frankivszki Regionális Klinikai Gyermekklinikával és a „Rimon” Orvostudományi Kutatási Innovációs Jótékonysági Alapítvánnyal. A projekt partnerei egy speciális cisztás fibrózis központot hoznak létre Ivano-Frankivszkban, kiképzik az egészségügyi szakembereket, orvosi eszközöket és felszereléseket biztosítanak a cisztás fibrózisban szenvedő betegek otthoni gondozásához és a cisztás fibrózis központokhoz, lobbizást és érdekképviseleti tevékenységeket szerveznek.

Nyíregyházán újabb két támogatási szerződést írtak alá a fő kedvezményezettek.

A CODE VDIC projektet („Az önkéntes katasztrófaelhárítási képesség közös fejlesztése”) 847 630 eurós EU-támogatással 24 hónap alatt a Zempléni Régió Polgári Védelmi és Katasztrófakezelő Egyesülete hajtja végre, a Pálháza önkéntes Tűzoltók Egyesületével együttműködésben. Kráľovský Chlmec, Seini város, a Babeş-Bolyai Egyetem és a Kárpátaljai Református Templom. A projektpartnerek komplex, innovatív, helyi szintű katasztrófaelhárítási logisztikai és megelőzési rendszert dolgoznak ki a HU-SK-RO-UA határ menti terület legveszélyeztetettebb szegmensén.

Az IDHB projektet („A fertőző betegségeknek nincsenek határok”) 998 798 eurós EU-támogatással 24 hónap alatt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kórházak és az Egyetemi Kórház hajtják végre, a Mukachevoi Regionális Gyermekkórház és a Ungvár Klinikai Fertőző Kórház. A projekt partnerei javítják a kórházak fertőző osztályainak infrastruktúráját és felszerelését azáltal, hogy korszerűsítik, felépítik és felszerelik a bakteriológiai laboratóriumokat, fertőtlenítő létesítményeket állítanak össze, javítják a vízellátó rendszert, a csatornázást és a helyiségeket, felépítik az intenzív terápiás osztályt.

Szatmárnémetiben támogatási szerződést írtak alá Tarna Mare községgel.

A DEMOINROUA projektet („A román – ukrán határátkelőhely hozzáférési infrastruktúrájának fejlesztése és korszerűsítése Tarna Mare-Hyzha-ból”) 964 564 euró EU-támogatással hajtja végre a Tarna Mare település 36 hónapon belül, az EU-val együttműködve. a Khyzha falusi tanács és Szatmár megye területi közigazgatási egysége.

A projekt partnerei modernizálják a román-ukrán határátkelőhely hozzáférési infrastruktúráját Tarna Mare-tól Hyzha-ig, 2885 km hosszú utak rekonstruálásával.

Ungváron 5 támogatási szerződést írtak alá a fő kedvezményezettek.

A SmartMuseum projektet („SmartMuseum mint kulturális örökség bemutatásának módja”) 721 501 euró EU-támogatással 24 hónapon belül az „Ungvár – 21. század” Egyesület hajtja végre, a Kasski Mukachevo Történeti Múzeummal együttműködésben. kormányzó régió, a Kassai Regionális Fejlesztési Támogatási Ügynökség, a Herman Otto Múzeum és a Füzér Várkezelő. A projektpartnerek felújítják a Palanoki kastély sürgősségi részét, SMART megoldásokat kínálnak a kulturális és történelmi örökség bemutatására 6 történelmi / kulturális helyszínen; interaktív turisztikai attrakciók fejlesztése intelligens technológiákon alapuló történelmi helyszíneken; digitalizálja a megcélzott múzeumok kiállításait; kiképzi a múzeum munkatársait és népszerűsíti a hat történelmi / kulturális helyszínt.

A REVITAL I projektet („Solotvyno-ban a természeti erőforrások újjáélesztésének környezeti vizsgálata a felső-Tisza-medence további szennyezésének megakadályozása érdekében egy komplex megfigyelőrendszer előkészítésével”) 968 235 euró összegű EU-támogatással hajtják végre 24 hónap alatt. a Tisza EGTC a Miskolci Egyetemmel, a Solotvyno Városházzal, a Sighetu Marmației Önkormányzattal, a kassa műszaki egyetemmel és az Ukrajna Nemzeti Tudományos Akadémia Földtani Intézetével együttműködve. A projektpartnerek célja a Tisza folyó szennyezésének csökkentése és természeti erőforrásainak megóvása a Solotvynoi Sóbánya területének és környékének revitalizálása révén, adatgyűjtés és tudásbázis létrehozása révén felmérések és innovatív tevékenységek révén (geológiai, geomorfológiai, hidrogeológiai, szerkezeti és hidrológiai) .

A BikeAcceNT projektet („Bike AcceNT: Bicycle Accessibility Networking Territories”) 323 604 euró EU-támogatással 24 hónapon belül hajtja végre a Yaremche Szociális és Üzleti Kezdeményezési Központ, a Prešov Kerékpár Csoport Boneshaker, az Ügynökség a Kárpátok „FORZA” és a Ptrukša falu fenntartható fejlődése. A projekt partnerei rekonstruálják és korszerűsítik a 20 km-es kerékpárútot a határon; elkészíti a kerékpáros infrastruktúra területrendezési és műszaki dokumentumait; 28 figyelemfelkeltő, határokon átnyúló esemény szervezése a kerékpárosok számára.

Az „Akadályok leküzdése: a Kárpátalja (Ukrajna), a Máramaros (Románia) és a Szabolcs-Szatmar-Bereg (Magyarország) határ menti térségében élők mobilitásának javítása” című projektet 1332 309 eurós uniós támogatással hajtják végre 24 hónap alatt. a Vynohradiv Városi Tanács, a Máramaros Megye Tanáccsal, Barabás Önkormányzattal és a Vynohradiv Befektetési és Fejlesztési Központjával együttműködve. A projekt partnerei javítják a határokhoz való hozzáférést azáltal, hogy rekonstruálják és korszerűsítik a közép-infrastruktúrát kerékpáros utakkal a Vynohradiv belvárosában, javítják a Máramaros megye tömegközlekedési struktúráját, létrehozva a Barabáson a járművezetők számára pihenőterületet.

A FloodUZH projektet („Közös tevékenységek a határon túli Uzh-medencében felmerülő természeti katasztrófák megelőzésére”) 1 034 196 euró EU-támogatással hajtják végre a Tisza vízgyűjtő vízkészlet-igazgatósága 36 hónapon keresztül, a Szlovák Vízpartnerországgal együttműködve. Menedzsment Vállalat, Uzhhorod Interrayon Vízgazdálkodási Tanszék, Uzhhorod Városi Tanács és az „Ekosfera” közszervezet. A projektpartnerek kidolgoznak tervezési dokumentációt az Uzh folyó vízgyűjtőjének szabályozására és Unghorod városán belüli mobil gátak alkalmazásának szabályozására annak érdekében, hogy csökkentsék az árvíz negatív hatásait és javítsák az Uzh folyó medencéjének és az országhatáron átnyúló vízszakaszoknak az ökológiai helyzetét.

Az 1. és 2. pályázati felhívásban odaítélt projektek szerződéskötése szeptember folyamán folytatódik, és a támogatási szerződéseket egy hónap alatt aláírják azokkal a kedvezményezettekkel, akiknek a végrehajtását 2019 szeptemberében vagy október elején kívánják megkezdeni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

EnglishGermanHungarianRomanianSlovakUkrainian